Wat kan ik extra doen ter bescherming?
De griepprik
De griepprik wordt jaarlijks gratis aangeboden aan alle 60-plussers en iedereen die risico loopt in Nederland. Val je binnen deze groep, dan ontvang je via de huisarts een uitnodiging voor de griepprik.
De griepprik bevat een afgezwakte en dode vorm van het griepvirus. Door dit toe te dienen maakt het lichaam afweerstoffen aan en wordt de kans op griep kleiner. Omdat het virus in de prik niet meer leeft, is het niet mogelijk om ziek te worden door de griepprik.
Wel kunnen er enkele bijwerkingen optreden, zoals lusteloosheid, hoofdpijn of een lichte verhoging, Dit gebeurt omdat het lichaam de inenting verwart met een echte besmetting. Dit betekent dat de griepprik werkt, want deze bijwerkingen ontstaan doordat het lichaam afweerstoffen aanmaakt.
De griepprik is vooral bedoeld als voorzorgsmaatregel voor mensen die meer risico lopen op de ernstige klachten die een griep kan veroorzaken. Voor deze groep mensen kan griep grote gevolgen hebben, zoals een longontsteking of hartinfarct.
De griepprik verlaagt de kans op zulke ernstige klachten en beschermt tegen een aantal veelvoorkomende varianten van het griepvirus. Het verlaagt ook de kans dat je griep krijgt, al kun je het nog steeds wel oplopen. In dat geval zijn de klachten wel milder en is er ook minder kans op ernstige klachten.
De griepprik is nog te halen bij je huisarts tot 1 april 2024.
Meer weten over de griepprik? Kijk op www.rivm.nl of www.beterzondergriep.nl
De coronaprik
Het coronavirus is nog steeds erg besmettelijk. Vooral ouderen en mensen met een chronische aandoening of afweerstoornis lopen een grotere kans om ernstig ziek te worden na een besmetting. Met de coronaprik verklein je de kans op ernstige ziekte.
Ook dit najaar kunnen mensen weer een coronaprik halen, omdat het coronavirus steeds weer verandert. Het nieuwe coronavaccin wordt hierop aangepast.
Wetenschappers kijken heel zorgvuldig naar de nieuwe vaccins, zodat deze veilig kunnen worden gegeven. Desondanks zijn er toch kans op bijwerkingen en heb je kans op pijn in je geprikte arm, spierpijn, moe zijn of hoofdpijn en koorts na de coronaprik.
De coronaprik wordt door je lichaam herkent en breng je antistoffen op peil. Het kan daardoor sneller reageren als het echte virus in je lichaam komt. Zo ben je beter beschermd tegen besmetting en ernstige klachten.
De coronaprik wordt dit najaar aangeboden aan mensen:
– van 60 jaar en ouder
– met een chronische aandoening of afweerstoornis
– die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik
– die in de zorg werken en direct contact hebben met patiĆ«nten
– die mantelzorger zijn van hoog risico patiĆ«nten
– die zwanger zijn
Val je binnen deze groep, dan ontvang je via de GGD een brief voor het maken van een afspraak. Ben je onder de 60 jaar en heb je een verhoogd risico, maak dan zelf een afspraak om je te laten vaccineren.
De coronaprik is nog te halen tot 22 december 2023.
Meer weten over de coronaprik of wil je je laten vaccineren? Kijk op www.mijnvraagovercorona.nl
Vaccineren is een persoonlijke keuze. Het is niet verplicht, maar verkleint wel de kans om ernstig ziek te worden.
Wanneer behandelen bij een luchtwegvirus?
Antivirale middelen kunnen helpen bij een luchtwegvirus, maar wanneer?
Verschil tussen luchtwegvirussen uitgelegd
Wat is griep nu eigenlijk en wat is het verschil met het coronavirus of RS-virus?