Hoe sta ik ervoor?

Je weerstand zorgt ervoor dat je je lichaam beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf, zodat je minder snel ziek wordt. De hoogte van je weerstand hangt af van je immuunsysteem. Dit systeem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen. Samen bestrijden die continue de virussen en bacteriën die je lichaam binnendringen en je gezondheid bedreigen.

 

Wat kun je zelf doen om je weerstand te verhogen en op peil te houden?

 

8 tips om je weerstand op peil te houden:

1. Gezonde voeding

Eet elke dag groente, fruit, noten, magere en volkoren producten. Drink kraanwater of thee. Eet elke week een keer vette vis. Hierin zitten veel voedingsstoffen als eiwitten, vezels en vitaminen. Eet gevarieerd en verdeel je eetmomenten over de dag. Eet weinig producten met verzadigd vet, zout en suiker, zoals zoetwaren, frisdrank, alcohol en bewerkt vlees. Je blijft zo fit en vitaal en vermindert het risico op ziektes.

2. Vitamine D voor vrouwen boven 50 en mannen boven 70 jaar

Voor een goede weerstand in het griepseizoen is het belangrijk om extra op je voeding te letten. Een vitamine D-tekort ligt al snel op de loer. Een tekort beïnvloedt niet alleen je weerstand, maar ook je mentale gesteldheid. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat je geluksstofjes aanmaakt.

3. Frisse neus

Ook nu het kouder wordt, is het belangrijk om elke dag minstens een kwartier tot half uur in de buitenlucht te zijn. Hoewel de zon minder fel schijnt dan in de zomer, maak je toch vitamine D aan. Naast dat je wat vitamine D aanmaakt, krijg je ook frisse lucht en dat ondersteunt je weerstand. Dat frisse lucht belangrijk is, geldt ook voor binnenshuis. Lucht daarom regelmatig het huis door. Zeker nu de verwarming dagelijks aanstaat en de lucht in huis droger wordt.

4. Blijf bewegen

Het is belangrijk om in beweging te blijven en regelmatig te sporten of te wandelen. Dit heeft namelijk een positief effect op jouw weerstand. Sporten bevordert de bloedsomloop, wat gunstig is voor het functioneren van het immuunsysteem. Door een betere bloedsomloop verspreiden witte bloedcellen zich sneller door je lichaam waardoor ze ongewenste invloeden van buiten sneller herkennen en jou hiertegen kunnen beschermen. Probeer dus iedere dag minstens een half uur te sporten of te wandelen, hierdoor verbetert je weerstand.

5. Slaap voldoende

Een goede nachtrust is belangrijk voor het functioneren van je afweersysteem. Slecht slapen heeft dus direct invloed op jouw weerstand. Tijdens je slaap wordt het immuunsysteem opnieuw ingesteld en ontdoet het lichaam zich van gifstoffen. Op deze manier wordt je weerstand hersteld. Zorg er dus voor dat je genoeg slaapt. Gemiddeld heeft een volwassene tussen de zeven en acht uur slaap per nacht nodig.

6. Vermijd stress

Naast niet genoeg slapen is stress ook een belangrijke factor voor een verminderde weerstand. Een beetje stress kan geen kwaad. Maar zodra stress chronisch wordt, gaat dat ten koste van onze weerstand. Je cortisolniveau raakt verhoogt en dat kost energie. Juist deze energie heeft je lichaam nodig om het immuunsysteem te onderhouden, zodat jij minder vatbaar bent voor een virus.

7. Let op hygiëne

Slechte hygiëne is een van de meest voorkomende oorzaken van het overdragen van ziekteverwekkers. Voor een goede weerstand is het dan ook belangrijk om je hygiëne op peil te houden. Zorg ervoor dat je je handen regelmatig wast met water en zeep vóór het eten of het aanraken van je gezicht. Raak dan ook zo min mogelijk je neus, mond of ogen aan. Nies of hoest in je elleboog of gebruik een papieren (wegwerp)zakdoek. Zo voorkom je dat het virus zich door de lucht verspreid. Tot slot is een hygiënische omgeving ook van belang, reinig regelmatig jouw huis en neem deurklinken en andere oppervlakken regelmatig af met een schone doek.

8. Drink voldoende water

Dat het belangrijk is om anderhalf tot twee liter water per dag te drinken is je waarschijnlijk al bekend. De reden hiervoor is dat een goede vochtbalans essentieel is voor een goede weerstand. Wanneer je te weinig water drinkt gedurende de dag, worden afvalstoffen niet goed afgevoerd. De belangrijkste functie van water drinken is namelijk het ondersteunen van het zuiveringsproces van het lichaam. Dit is voornamelijk belangrijk voor de werking van de nieren. De nieren filteren allerlei afvalstoffen uit je bloed, maar ook een teveel aan zout, fosfaat, kalium of eventuele medicijnresten. Drink dus voldoende om het natuurlijke zuiveringsproces van je lichaam te stimuleren en daarmee je weerstand te verbeteren.

Loop jij risico?

Bekijk welke groepen het meest kwetsbaar zijn en ernstig ziek kunnen worden van een virusinfectie.

 

Klachten

Welke klachten komen voor bij een virusinfectie?