“Gezonde leefstijl en vaccineren zijn dé belangrijkste factoren tegen het krijgen van een ernstige luchtweginfectie”

De Winterfit Peiling in het najaar van 2023 heeft laten zien dat een groot deel van de deelnemers zich gaat beschermen tegen luchtweginfecties door het aannemen van een gezonde leefstijl en vaccinaties in het winterseizoen.

 

Waarom vaccineren?

Prof. dr. Leonard Hofstra legt uit, “vaccineren is een essentieel onderdeel van preventie. Uit onderzoek komt naar voren dat een vaccinatie tegen de griep een beschermend effect heeft. Verschillende studies laten zien dat vaccinatie tegen griep een 25 tot 40 procent lagere kans op hartproblemen geeft. 

Data uit Canada lieten een jaar of vijf geleden al zien dat iemand tijdens een griepbesmetting een maar liefst zesmaal zo hoge kans op een hartinfarct heeft. Dit heeft recent Nederlands onderzoek bevestigd. 

Een influenzabesmetting, net als Covid, kan in een zogenoemde cytokine-storm resulteren. Cytokines zijn eiwitten die een rol binnen ons immuunsysteem spelen. Vanwege deze cytokine-storm kunnen vernauwingen in bloedvaten onstabiel worden en inscheuren. Als dit in de kransslagaderen gebeurt, kan een hartinfarct ontstaan.”

 

Mythes rondom vaccineren

Prof. dr. Leonard Hofstra vraagt zich wel hoe het met de bereidwilligheid staat rondom vaccineren. Dat ouderen (70+) bereid zijn zich te laten vaccineren staat buiten kijf zoals de Winterfit Peiling heeft laten zien. Over de groep mensen jonger dan 70 jaar met een risicofactor maakt prof. dr. Leonard Hofstra zich meer zorgen.

Want, geeft prof. dr. Leonard Hofstra aan “er zijn nog altijd veel mythes rondom vaccinaties die het gedrag van mensen beïnvloeden. Eén daarvan is dat vaccinaties kunnen leiden tot het ontwikkelen van autisme. Hoewel dit niet waar is, zijn er nog steeds mensen die hier in geloven. Om hen tot andere inzichten te brengen is voorlichting nodig. Het onderzoek waar mijn team en ik momenteel aan werken zal een antwoord geven op welke manier de boodschap het beste gebracht kan worden aan mensen die twijfelen over vaccinatie. Daar verwacht ik binnenkort meer over te kunnen vertellen.”

 

Bovendien blijft het belangrijk dat zorgprofessionals ook op de hoogte zijn waarom vaccineren belangrijk is, zodat zij hun patiënten kunnen attenderen op de risico’s die mensen met een kwetsbare gezondheid lopen.

Prof. dr. Leonard Hofstra
cardioloog bij Cardiologie Centrum Nederland en gezondheidswetenschapper verbonden aan het Amsterdam UMC

Karel Bos

huisarts, huisartsopleider

“COVID is de katalysator voor het vergroten van het bewustzijn van de relatie tussen leefstijl en gezondheid”

 

 

Marjolijn Wegdam-Blans

arts-microbioloog, Radboudumc

“Laten we vooral ons boerenverstand gebruiken dit griepseizoen. Als je grieperig of verkouden bent dan ga je niet bij je oma van 90 op bezoek.”

 

 

Susanne Huijts

longarts Maxima Medisch Centrum

“Door te vaccineren op twee locaties, verlies je mensen. Hier is nog ruimte ter verbetering.”